Vestcup short logo

Volleyballens opprinnelse

MorganVolleyball ble oppfunnet i 1895 av William C. Morgan (f.1870 i NewYork d.1942). Han hadde en variert bakgrunn fra Springfield College YMCA, Auburn YMCA (Maine) og tilslutt YMCA - Holyoke (Massachusetts). Fra Springfield College kjente han til James Naismith som fant opp basketball i 1891. Det at Morgan var medlem i YMCA (Young Men's Christian Association) tilsvarende KFUM i Norge, ble en viktig faktor for utbredelsen av volleyball rundt omkring i verden ettersom volleyball ble 'spredt' via YMCA foreninger verden rundt.

Utgangspunktet var å etablere en idrett som kunne være en moderat trening i hans treningsprogram for middelaldrende menn. Basketball som da var en sport som hadde begynnt å bli anerkjent virket ypperlig, men primært for yngre mennesker. William C. Morgan ønsket også å finne et mindre voldelig og mindre instensivt spill for eldre mennesker enn de som primært spilte basketball. Han benyttet et tennisnett men endret høyden til 6 fot over bakken, og videre tok han innmaten (gummibelgen) i en basketball og brukte det som ball.

Spillet fikk navnet "Mintonette" fra starten av. Senere foreslo Dr. T.A.Halstead at spillet skulle kalles "Volleyball", ettersom ballen ble sendt i volley frem-og-tilbake over nettet.

Et av hovedpoengene med idretten var også at spillere på forskjellige lag ikke kom i direkte kontakt med hverandre, og dermed unngikk man de aggresive og voldelige sammenstøt som fant sted i andre idretter (f.eks. basketball).

Volleyball ble ikke så populær i hjemlandet (USA) som 'oppfinneren' ønsket, men i Europa og Asia ble denne formen for ballspill tidlig akseptert og meget godt likt. Under første verdenskrig spilte amerikanske soldater volleyball da de var i Europa og Asia.

I 1913 ble den første internasjonale konkurransen - Far Eastern Games - holdt i Manilla på Fillipinene, med deltakere fra Kina, Japan og Fillipinene. Det var først i 1922 at den første volleyball serien ble spilt i USA. Til tross for at idretten ble 'oppfunnet' i USA var det i Europa at volleyball ble anerkjent som en virkelig konkurranse-sport. Det var derfor ikke så rart at Det Internasjonale Volleyball Forbundet (FIVB) ble stiftet nettopp i Europa i Paris 1947. Den gang var det 14 land med i FIVB. I dag er 220 land med i FIVB, med en totalt ca 150 millioner spillere.

I 1949 ble første verdensmesterskap avholdt i Praha i Tjekkoslovakia, og fra-og-med 1952 er det blitt avholdt verdensmesterskap hvert 4. år. I 1964 ble volleyball for første gang en Olympisk gren under olympiaden i Tokyo.

Volleyball har blitt en meget populær idrett fordi det kan spilles av mennesker i alle aldre og grupper, innendørs og utendørs. Den Internationale Volleyball Forbundet hevder til og med at volleyball er den beste idretten i verden pÃ¥ grunn av dens opprinnelse og bakgrunn. Det at volleyball opprinnelig ble 'funnet opp' som et mindre intensivt ballspill en basketball synes som et paradoks i dag, da fÃ¥ andre ballspill er så intensiv og 'eksplosiv' som volleyball.

Viste du at :

  • Volleyball var den første idrettens som arrangerte World League - hvor 12 landslag deltar årlig og spiller om 10 millioner dollar.
  • Volleyball var den første lagidretten for kvinner som ble akseptert i OL (1964).
  • Volleyball er den internasjonale idrettsorganisasjonen som har flest land som medlemmer, til-og-med mer enn den Internasjonale Olympiske Komite (IOC).

  logitrans

ide logo 2014 

byfjordparken


scandicforumhotel 180

 

haland

  

logo melums